Autorami tekstu są Katarzyna i Maciej Kucharz – jedni z pierwszych Polaków, którzy otrzymali wizę Work&Holiday do Australii. Z tego artykuły dowiesz się, jak aplikować o wizę Work&Holiday do Australii. 

Aplikowanie o wizę Work and Holiday do Australii

Warunki, które musisz spełnić, aby aplikować o wizę Work&Holiday:

  • Masz ukończone osiemnaście lat, lecz w momencie składania wniosku o wizę nie ukończyłeś/aś jeszcze trzydziestu jeden lat;
  • Nie towarzyszą Ci dzieci, pozostające na Twoim utrzymaniu;
  • Posiadasz bilet powrotny, bilet na dalszą podróż lub wystarczające środki, by zakupić taki bilet;
  • Posiadasz wystarczające środki na własne utrzymanie w ramach udziału w programie, w przypadku niepodjęcia pracy w Australii (równowartość 5000 AUD, czyli około 15 tys. złotych);
  • Spełniasz wymogi zdrowotne, określone w przepisach prawnych Australii oraz zakupiłeś/aś ubezpieczenie zdrowotne, obejmujące opiekę szpitalną;
  • Posiadasz wykształcenie wyższe lub ukończyłeś/aś przynajmniej dwa (2) lata studiów licencjackich oraz w przypadku obywateli Rzeczypospolitej Polskiej – legitymujesz się znajomością języka angielskiego przynajmniej na poziomie komunikatywnym
  • Przedstawisz zaświadczenie, wydawane przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej w oparciu o oświadczenie kandydata o spełnianiu powyższych wymogów, potwierdzające wiedzę o zamiarze ubiegania się danej osoby o udział w Programie;
  • W chwili składania i rozpatrywania wniosku przebywasz poza granicami Australii

Należy pamiętać, że jeżeli aplikujesz z partnerem/partnerką musicie z osobna spełnić wszystkie warunki. Nie można uzyskać tutaj wizy zależnej, więc musicie otrzymać dwie oddzielne wizy.

Egzaminy potwierdzające znajomość języka (IELTS lub TOEFL) :

Jeśli macie problem z językiem proponuję najpierw zapisać się na kurs przygotowujący do zdania wymaganych egzaminów językowych (najpopularniejsze to IELTS lub TOEFL). Kursy te są dostępne w każdym większym mieście. Sam kurs nie uczy za wiele języka samego w sobie, jednak pokazuje nam sposób w jaki egzamin jest skonstruowany,  oceniany i  na co należy zwracać szczególną uwagę. Na wyniki będziecie czekać około miesiąca, więc należy załatwić to jak najszybciej.

My zdecydowaliśmy się zdawać naszym zdaniem ten nieco trudniejszy test – TOEFL. Test nie należy do łatwych, gdyż jest on tworzony na bazie tekstów akademickich. Nie ma się co jednak martwić – potrzebujecie jedynie około 38% i z takim wynikiem możecie ubiegać się o wizę Work and Holiday.

Więcej o egzaminiach:

http://www.ielts.org/

http://www.ets.org/toefl

Zaświadczenie z Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej:

Kolejna sprawa, o której powinniście pomyśleć nieco wcześniej to zaświadczenie wydane przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej. Jest to czysta formalność, nie sadzę żeby komukolwiek odmówiono takiego zaświadczenia chyba, że byliście wcześniej karani. Załatwić możecie je w bardzo prosty sposób, wysyłając wniosek (najlepiej faxem – będzie najszybciej). Informacje oraz wzór tego wniosku znajdziecie tutaj:

https://www.mpips.gov.pl/praca/program-zwiedzaj-i-pracuj/program-zwiedzaj-i-pracuj-australia/

Tłumaczenia:

Pamiętajcie również, że Wasze dyplomy z uczelni muszą być przetłumaczone na język angielski, więc jeśli nie macie takiej wersji koniecznie udajcie się po nią do szkoły lub do tłumacza przysięgłego. Podobnie ma się sprawa z wszelkimi dokumentami potwierdzającymi Waszą tożsamość. W moim przypadku dyplom z uczelni był jeszcze na nazwisko panieńskie, dlatego musiałam przetłumaczyć również akt małżeństwa.

Paszport:

Wydaje się sprawą oczywistą, a jednak… uwielbiamy zostawiać to na ostatnią chwilę. Koniecznie sprawdźcie swoje paszport! Pamiętajcie, że musi on być wydany nie wcześniej niż dziesięć lat przed złożeniem wniosku o wydanie wizy, posiadać co najmniej dwie puste strony, a także zachować ważność przez okres nie krótszy niż dziewięćdziesiąt dni po zakończeniu planowanego pobytu.

Stan zdrowia i badania:

Wasza kondycja zdrowotna też ma znaczenie. Nas nie proszono o żadne badania, ale musieliśmy wypełnić wniosek wizowy, w którym deklarowaliśmy, że jesteśmy zdrowi. Miejcie na uwadze, że w każdym momencie mogą poprosić Was o takie badania i będziecie musieli udać się do Warszawy lub Krakowa do specjalnego lekarza. Jesteśmy młodzi, więc nie powinno być większych problemów, jednak Australia jest bardzo rygorystyczna pod tym względem.

Jeśli chodzi o ubezpieczenie zdrowotne, to ostrzegam Was – jest ono dosyć drogie w Australii i zdecydowanie korzystniej jest wykupić je w Polsce u wybranego przez Was ubezpieczyciela.

Środki finansowe i zaświadczenia:

Wyjazd do Australii nie należy do najtańszych. Trzeba się wcześniej przygotować finansowo. Do dokumentów aplikacyjnych należy dołączyć wyciąg z konta. Nawet jeśli nie macie wystarczającej ilości pieniędzy na waszym koncie, zawsze możecie poprosić kogoś z rodziny lub przyjaciół o wyciąg z jego konta oraz pisemne oświadczenie (oczywiście w języku angielskim), że w razie problemów oni użyczą wam pieniędzy. Można również połączyć te dwie opcje tak, aby suma z dwóch konta była wystarczająca.

Wnioski wizowe i opłaty:

Jeśli powyższe punkty macie zrealizowane możemy zabrać się za wnioski wizowe, za które oczywiście należy uiścić opłatę. My zdecydowaliśmy się zrobić to sami bez pomocy agenta – okazało się to bardzo proste.

Wzór wniosku możecie znaleźć tutaj:

http://www.immi.gov.au/allforms/pdf/1208.pdf

Pamiętajcie, aby zaznaczyć w nim, że głównym powodem waszego pobytu jest zwiedzanie, a nie praca zarobkowa, bo taki charakter ma ta wiza. Jeśli macie znajomych lub rodzinę w Australii to warto ich wpisać do wniosku w odpowiednim miejscu – na pewno będzie to na plus. Kiedy uporacie się już z wypełnieniem wniosku należy uiścić opłatę w wysokości $440 (stan na 22.06.2015) – według nas najlepiej zapłacić kartą kredytową. W przypadku odmowy wydania wizy, pieniądze za aplikację nie są zwracane.

Gdy macie już wszystko gotowe pozostaje tylko wysłać wszystkie dokumenty do Ambasady Australijskiej w Berlinie – najlepiej i najszybciej kurierem (my zapłaciliśmy około 100 zł).

Adres Ambasady Australii w Berlinie:

Visa section
Australian Embassy Berlin
Visa Office
Wallstrasse 76-79
D-10179 Berlin,
Germany (Niemcy)

Pomoc:

Do aplikowania o wizę Work and Holiday NIE potrzebujecie agenta. Jeśli macie więcej pytań dotyczących całego procesu (albo jakiekolwiek pytania związane z wizami do Australii) skontaktujcie się  ze specjalnym Europejskim Centrum Obsługi Klienta Australijskiego Urzędu Imigracyjnego – Europe Service Centre (ESC) of the Department of Immigration and Border Protection, z siedzibą w Londynie. Godziny otwarcia infolinii to: poniedziałek, środa, piątek od 10:00 – 13:00 czasu polskiego (z wyjątkiem świąt narodowych Australii i Wielkiej Brytanii). Obsługa klienta w j. polskim dostępna jest od godziny 10:00 do 13:00 czasu polskiego.

Zapytania w języku polskim można kierować pod numerem 022 295 3626. Gdy aplikowaliśmy o wizę znali nas tam już z imienia i nazwiska, tak często dzwoniliśmy 😀

Jak długo czeka się na wizę Work and Holiday?

Na szczęście wszystkie nasze dokumenty zostały wypełnione poprawnie i na decyzję czekaliśmy dosłownie kilka dni. Standardowy czas oczekiwania to jeden do kilkunastu dni i odpowiedź otrzymuje się na e-maila.

Nadawanie wiz do Australii:

Australijskie wizy nadawane są elektronicznie. Nie trzeba mieć wizy w paszporcie. Po otrzymaniu wizy urząd imigracyjny prześle Wam odpowiedni e-mail tzw. Visa Grant Notification. Email wysyłany jest na adres email podany w aplikacji o wizę. Gdy otrzymacie wizę będziecie mogli sprawdzić jej status w każdym momencie na stronie urzędu imigracyjnego poprzez system VEVO pod linkiem: https://online.immi.gov.au/evo/firstParty?actionType=query

Dostaliście wizę i co teraz? Planujcie, szukajcie dla siebie miejsca i zapoznajcie się z warunkami wizy Work and Holiday.

Na wizie Work & Holiday macie prawo do:

  • wjazdu na teren Australii w przeciągu 12 miesięcy od dnia otrzymania wizy
  • pobytu maksymalnie 12 miesięcy na terenie Australii od dnia przekroczenia granicy
  • wielokrotnej możliwość przekraczania granicy australijskiej w czasie trwania wizy (warto pomyśleć o Nowej Zelandii i wyspach Pacyfiku)
  • możliwość podjęcia pracy zarobkowej full-time (z możliwością pracy u jednego pracodawcy maksymalnie 6 miesięcy)
  • możliwość podjęcia nauki sumarycznie do 4 miesięcy

Wszystkie najważniejsze informacje można znaleźć bezpośrednio na stronie Australijskiego Departamentu Imigracji i Ochrony Granic pod adresem: http://www.immi.gov.au/Visas/Pages/462.aspx

Pierwsi Polacy z wizą – Historia Kasi i Maćka

Australia marzyła im się od zawsze, ale po cichu. Długo szukali sposobu na to, jak to marzenie spełnić. Wreszcie się udało – Kasia i Maciek są jednymi z pierwszych Polaków, którzy dostali wizę Work & Holiday do Australii. Dziś opowiadają, jak to wszystko wyglądało i zdradzają kilka tajemnic… Dowiecie się dokładnie, jak aplikować o wizę Work & Holiday do Australii.

Australia od lat była naszym nieśmiałym marzeniem. Na początku snuliśmy plany o wyjeździe na Student Visa, jednak szybko pojawiało się mnóstwo wątpliwości. Na wizie tej można pracować jedynie 20 godzin tygodniowo, a my nie byliśmy pewni czy jesteśmy w stanie poradzić sobie pracując zaledwie na pół etatu (szkoły w Australii są z reguły bardzo drogie). Co prawda, jadąc we dwójkę ze stałym partnerem (co musi być udokumentowane) lub małżonkiem druga osoba może otrzymać Student Dependent Visa i pracować na pełny etat, jednak ta perspektywa wciąż nie dawała nam pewności.

Pewnego dnia usłyszeliśmy w radiu komunikat o nowym rodzaju wizy dla młodych Polaków, Work and Holiday (subclass 462) i od razu pomyśleliśmy, że to coś dla nas! Niestety na początku informacji nie było zbyt wiele, nie było do końca wiadomo kiedy wiza wejdzie w życie oraz na jakich dokładnie zasadach, gdzie aplikować i jakie są warunki jej przyznawania. W końcu jednak wszystko pojawiło się na stronie australijskiego rządu (która stała się naszą codzienną lekturą) i zaczęliśmy kompletować dokumenty. Przyspieszyliśmy nasz cywilny ślub, żebym mogła szybciej wyrobić nowe dokumenty i zapisaliśmy się intensywny kurs angielskiego, przygotowujący do egzaminu TOEFL. Ale nadal nie wiedzieliśmy kiedy ruszy  proces składania aplikacji. Czekaliśmy.

Wiza work and holiday Kasia

Wreszcie,  w dniu 1 lipca 2014 roku, upragniona informacja ukazała się na stronie Australijskiego Departamentu Imigracji i Ochrony Granic. Byliśmy zaskoczeni, nie wiedzieliśmy co robić, wciąż nie mieliśmy zebranych wszystkich dokumentów. Dodatkowo zbiegło się to z naszymi przygotowaniami do ślubu kościelnego i wesela. Byliśmy totalnie zabiegani, załatwiając dwie tak ważne dla nas sprawy na raz. Wysyłaliśmy dokumenty, podania, prośby.

Największą niewiadomą było dla nas to, jak młodzi Polacy zareagują na wprowadzenie tej wizy i jak szybko zostanie wyczerpana pula zaledwie 200 miejsc (o tyle wiz Work and Holiday Polacy mogą się ubiegać każdego roku). Co kilka dni dzwoniliśmy do ambasady, ale nikt nie był nam w stanie powiedzieć ile miejsc zostało już przyznanych, a ile jeszcze pozostało.

Czwartego września (na 2 dni przed naszym ślubem) otrzymaliśmy wiadomość z Ambasady w Berlinie z informacją, iż… musimy dosłać certyfikat zdania egzaminu TOEFL, ponieważ same wyniki, które dostarczyliśmy pocztą elektroniczną nie są wystarczającym dowodem. Certyfikatu jeszcze nie mieliśmy. Wysłano go do nas pocztą tradycyjną z Bostonu w Stanach Zjednoczonych, więc czekaliśmy na upragniony list sprawdzając codziennie rano skrzynkę. A do tego nasz ślub – kumulacja stresu i pozytywnych emocji!

Po niesamowitym weekendzie, ślubie i dwudniowym weselu (oraz dwóch dniach nieoficjalnych poprawin), w środę 10 września… przyszły listy z Bostonu!!! Nie mogliśmy uwierzyć własnym oczom. Od razu rozpakowaliśmy, zeskanowaliśmy i przesłaliśmy do osoby rozpatrującej nasz wniosek w Berlinie i…

Kasia i Maciek

Po niecałych dwóch godzinach, otrzymaliśmy odpowiedź i najpiękniejszy ślubny prezent – nasze wizy do Australii!

Popłakaliśmy się ze szczęścia, otworzyliśmy szampana i rozpoczęliśmy świętowanie – nasze największe marzenie właśnie zaczęło się spełniać!

Co dosyć zaskakujące, bo wydawałoby się że młodzi Polacy tłumnie ruszą po nowe wizy, ich pierwsza pula (te zaledwie 200 miejsc) została wyczerpana dopiero z dniem 12 marca 2015. Inaczej było w kolejnych latach.

Byliśmy jednymi z pierwszych osób, które na tą wizę wjechały do Australii. Przetarliśmy, więc ścieżki i mamy dla Was kilka wskazówek.

writing-828911_1920

Mamy nadzieję, że nasze wskazówki pomogą Wam w procesie uzyskania wizy. Nie jest to nawet w połowie tak skomplikowane jak Wam się wydaje. My daliśmy radę ogarnąć wesele na 160 osób, komplementowanie dokumentów do wizy, kurs językowy i przy tym pracowaliśmy na pełen etat. Dacie radę.

Życzymy powodzenia i pozdrawiamy z przepięknego Brisbane. Kasia i Maciek Kucharz

Jeśli chcesz przyjechać na wakacje, sprawdź, jak aplikować o wizę turystyczną do Australii

Jeśli Twój partner jest Australijczykiem, możesz aplikować o wizę partnerską do Australii. Sprawdź jak