Jako nastolatka, uwielbiałam grać w Inteligencję czy, jak kto woli, Państwa Miasta. Wystarczyła kartka, długopis i umiejętność szybkiego kojarzenia. Gdy dochodziło do zwierzęcia na E, zawsze wpisywałam Emu i to jedyne, z czym kojarzył mi się ten największy australijski ptak.

Wszystko zmieniło się kilka tygodniu temu, kiedy jeden z nich przebiegł mi drogę. Postanowiłam zgłębić temat i o emu dowiedzieć się więcej. Oto, co udało mi się ustalić.

strusie

12 faktów o emu

1. Emu mają podwójne powieki. Jedna służy do mrugania, a druga to ochrony przed kurzem. Nie muszą mieć okularów ochronnych.

2. Samce emu są nieco mniejsze od samic. Kobiety górą.

3. Emu piją wodę każdego dnia. Na pustyni zadanie to bywa wyzwaniem.

4. To samce emu wysiadują jajka, podczas gdy samice składają następne. Wiadomo – równy podział obowiązków.

5. Emu potrafią pływać, ale latać już nie.

6.Emu połykają duże kamienie, które pomagają zmielić żywność trafiającą do żołądka. Jedzą głównie jagody, nasiona i robaki.

7. Emu nie potrafią chodzić do tyłu, podobnie zresztą jak kangury, i dlatego trafiły do australijskiego herbu. Symbolizują naród idący naprzód.

8. Emu potrafią biegać z prędkością 48 km/h.

9. Nazwa emu pochodzi od arabskiego słowa oznaczającego dużego ptaka.

10. Dźwięki wydawane przez samce emu przypominają chrumkanie świni. Samice bardziej ryczą. I to głośno.

11. Niektórzy mówią, że emu to żyjące dinozaury – ich kości i stawy są podobne.

12. Emu mogą znokautować Cię kopniakiem w przód. Lepiej nie podskakuj.

Ptaki zawsze wydawały mi się nieobliczalne. A Wam?