Polacy potrzebują wizy na wjazd do Australii. Wszystkie aktualne informacje o wizach znajdziecie na australijskiej stronie Urzędu Imigracyjnego http://www.border.gov.au

1) Wiza turystyczna na krótkie wakacje

Jeśli wybieracie się do Australii na wakacje, aplikujcie o darmową wizę turystyczną E-VISITOR. O wizę można starać się samodzielnie, uzupełniając aplikację online TUTAJ

  • Przed uzupełnieniem wniosku wizywoego, należy założyć konto internetowe ImmiAcount (swój profil na stronie urzędu imigracyjnego). To bardzo proste – potrzeba jedynie wpisać podstawowe dane, adres email i hasło. 
  • Po założeniu konta, można przejść do aplikacji o wizę typu E-visitor.
  • Aplikacje składa się online, co znaczy, że dokumnetów nie trzeba nigdzie przesyłać. Potwierdzenie otrzymania wizy lub ewentualne dodatkowe pytania dostaniecie na podany przez was adres email.
  • Wiza e-visitor jest ważna przez 12 miesięcy od dnia jej otrzymania. W okresie obowiązywania wizy do Australii możemy przyjeżdżać wielokrotnie, ale jednorazowo NIE wolno nam zostać na dłużej niż 3 miesiące.
  • Posiadając tę wizę można jedynie podróżować czy odwiedzać rodzinę/znajomych. Praca jest nielegalna. 
  • Wiza jest bezpłatna.
  • Podanie o wizę można składać jedynie poza terytorium Australii. Czas oczekiwania na wizę to od kilku godzin do miesiąca. Potwierdzenie otrzymania wizy otrzymuje się na wskazany w aplikacji adres email. Wiza jest wizą elektroniczną – nie jest wbijana w paszport, widnieje w australijskim systemie przy naszym nazwisku. 

2) Wiza na wakacje dłuższe niż 3 miesiące 

Jeśli wybieracie się do Australii na wakacje trwające dłużej niż 3 miesiące, możecie aplikować o płatną wizę turystyczną VISITOR VISA (visa sublass 600). O wizę można aplikować przez internet TUTAJ.

  • Visiotr Visa uprawnia do jednorazowego sześcio- lub dwunastomiesięcznego pobytu w Australii (nie trzeba tak, jak w przypadku wizy E-Visitor opuszczać terenu Australii po trzech miesiącach).
  • Posiadając tę wizę można jedynie podróżować czy odwiedzać rodzinę/znajomych. Praca jest nielegalna.
  • Wiza Visitor Visa jest wizą płatną. Można aplikować zarówno spoza Australii – wtedy opłata wynosi ok. $130 AUD – lub z Australii (np. w celu przedłużenia swojego pobytu) –  wtedy opłata wynosi około $335 AUD. Jeśli aplikujecie o wizę będąc w Australii, to musicie być w Australii także w momencie jej otrzymania. Jeśli aplikujecie o wizę poza terytorium Australii, to musicie być poza Australią, żeby ją otrzymać.
  • O tym, czy na opisywanej wizie można wjeżdżać/wyjeżdżać z Australii kilkukrotnie, czy uprawnia was ona jedynie do jednorazowego wjazdu na określony dłuższy okres, dowiecie się z warunków po przyznaniu wizy.
  • Potwierdzenie otrzymania wizy otrzymuje się na wskazany w aplikacji adres email. Wiza jest wizą elektroniczną – nie jest wbijana w paszport, widnieje w australijskim systemie przy naszym nazwisku.

3) Wiza Work&Holiday 

Jeśli chcecie wyjechać do Australii na dłużej i połączyć wakacje z pracą, aplikujcie o wizę WORK & HOLIDAY (SUBCLASS 462), czyli „Zwiedzaj i Pracuj”. Podanie o wizę trzeba przesłać drogą pocztową do Urzędu Imigracyjnego Australii w Berlinie – o wizę NIE można aplikować online. Więcej o wizie Work&Holiday do Australii przeczytacie TUTAJ.

  • Wiza Work&Holiday uprawnia do rocznego pobytu w Australii, podczas którego można podróżować i pracować.
  • Wiza ta przeznaczona jest dla młodych Polaków w wieku 18-31 lat i przyznawana jest jedynie 200 Polakom rocznie. Aplikacje przestają być przyjmowane, kiedy limit ten zostanie przekroczony.
  • Nowy rok wizowy (czas na składanie aplikacji) rozpoczyna się w czerwcu/lipcu każdego roku.
  • Wiza daje możliwość pracy na pełny etat w dowolnym zawodzie, ale nie dłużej niż 6 miesięcy u jednego pracodawcy. Posiadając wizę Work&Holiday można także studiować do 4 miesięcy w dowolnej szkole.
  • O wizę należy aplikować poza Australią. Aby móc aplikować o wizę, trzeba spełnić kilka warunków. O procesie aplikowania o wizę Work&Holiday do Australii, poczytacie tutaj.
  • Na opisywanej wizie można wjeżdżać i wyjeżdżać z Australii dowolną ilość razy w ciągu dwunastu miesięcy jej ważności. Wizę Work&Holiday można otrzymać tylko raz w życiu.
  • Potwierdzenie otrzymania wizy otrzymuje się na wskazany w aplikacji adres email. Wiza jest wizą elektroniczną – nie jest wbijana w paszport, widnieje w australijskim systemie przy naszym nazwisku.
  • UWAGA: od listopada 2016 roku posiadacze wizy Wokr&Holiday mogą starać się o przedłużenie jej na kolejny rok. Aby to zrobić, należy przez 90 dni pracować na mało zaludnionych terenach Australii, powyżej Zwrotnika Koziorożca.

4) Wiza pozwalająca na naukę

Jeśli chcielibyście wyjechać do Australii na studia lub po prostu szukacie wizy do Australii, która pozwala legalnie pracować, możecie aplikować o tzw. Student Visa, potocznie zwaną „wizą studencką”.

  • „Wiza studencka” nie jest przeznaczona tylko dla studentów w polskim rozumieniu tego słowa. To wiza dla wszystkich, którzy chcą pobierać jakąkolwiek naukę (w tym wybrać się na kurs językowy) w Australii.
  • Wiza daje możliwość pracy do 20 godzin tygodniowo.
  • Nie jest wiza turystyczna, ani wiza „Zwiedzaj i Pracuj”, choć wiele osób traktuje ją jako „Studiuj, Pracuj, Zwiedzaj i Emigruj”.

Wszystkie aktualne informacje o wizach znajdziecie na australijskiej stronie Urzędu Imigracyjnego http://www.border.gov.au

Teraz pora zaplanować wakacje w Australii. Zacznij tutaj.