Polacy potrzebują wizy na wjazd do Australii. Wszystkie aktualne informacje o wizach znajdziecie na australijskiej stronie Urzędu Imigracyjnego https://immi.homeaffairs.gov.au

Wiza turystyczna na wakacje w Australii

Jeśli wybieracie się do Australii na wakacje, aplikujcie o darmową wizę turystyczną E-VISITOR. O wizę można starać się samodzielnie, uzupełniając aplikację online TUTAJ

  • Przed uzupełnieniem wniosku wizowego, należy założyć konto internetowe ImmiAccount (swój profil na stronie urzędu imigracyjnego). To bardzo proste — potrzeba jedynie wpisać podstawowe dane, adres e-mail i hasło.
  • Po założeniu konta, można przejść do aplikacji o wizę typu E-visitor.
  • Ile kosztuje wiza do Australii? Pamiętajcie — wiza turystyczna do Australii dla Polaków jest bezpłatna.
  • Do Aplikacji wizowej potrzebny jest ważny paszport.
  • Aplikację składa się online, co znaczy, że dokumentów nie trzeba nigdzie przesyłać. Potwierdzenie otrzymania wizy lub ewentualne dodatkowe pytania dostaniecie na podany przez was adres e-mail.
  • Wiza E-visitor jest ważna przez 12 miesięcy od dnia jej otrzymania. W okresie obowiązywania wizy do Australii możemy przyjeżdżać wielokrotnie, ale jednorazowo NIE wolno zostać na dłużej niż 3 miesiące.
  • Posiadając tę wizę można jedynie podróżować czy odwiedzać rodzinę/znajomych. Praca jest nielegalna. 
  • Podanie o wizę można składać jedynie poza terytorium Australii. Czas oczekiwania na wizę to od kilku godzin do miesiąca.
  • Potwierdzenie otrzymania wizy otrzymuje się na wskazany w aplikacji adres e-mail (zazwyczaj pierwszy e-mail, który dostaniecie, jest odrazu potwierdzeniem otrzymania wizy).
  • Wiza jest wizą elektroniczną nie jest wbijana w paszport, widnieje w australijskim systemie przy nazwisku. 

Wiza na wakacje w Australii dłuższe niż 3 miesiące 

Wybierając się na wyjazd do Australii dłuższy niż 3 miesiące, możecie aplikować VISITOR VISA (visa sublass 600). To płatna wiza turystyczna do Australii dla Polaków. O wizę można aplikować przez internet.

  • Visiotr Visa uprawnia do jednorazowego 6 lub 12-miesięcznego pobytu w Australii (nie trzeba tak, jak w przypadku wizy E-Visitor opuszczać terenu Australii po 3 miesiącach).
  • Przebywając w Australii na tej wizie, można jedynie podróżować czy odwiedzać rodzinę/znajomych. Praca jest nielegalna.
  • Wiza Visitor Visa jest wizą płatną. Można aplikować zarówno spoza Australii — wtedy opłata wynosi ok. $130 AUD — lub z Australii (np. w celu przedłużenia swojego pobytu) —  wtedy opłata wynosi około $335 AUD. Jeśli aplikujecie o wizę będąc w Australii, to musicie być w Australii także w momencie jej otrzymania. Jeśli aplikujecie o wizę poza terytorium Australii, to musicie być poza Australią, żeby ją otrzymać.
  • O tym, czy na opisywanej wizie można wjeżdżać/wyjeżdżać z Australii kilkukrotnie, czy uprawnia was ona jedynie do jednorazowego wjazdu na określony dłuższy okres, dowiecie się z warunków po przyznaniu wizy.

Wiza Work&Holiday 

Jeśli chcecie wyjechać do Australii na dłużej i połączyć wakacje z pracą, aplikujcie o wizę WORK & HOLIDAY (SUBCLASS 462), czyli „Zwiedzaj i Pracuj”. Podanie o wizę trzeba przesłać drogą pocztową do Urzędu Imigracyjnego Australii w Berlinie. O wizę NIE można aplikować online. Więcej o wizie Work&Holiday do Australii przeczytacie TUTAJ.

  • Wiza Work&Holiday uprawnia do rocznego pobytu w Australii, podczas którego można podróżować i pracować.
  • Jest to opcja dla młodych Polaków w wieku 18-31 lat. 
  • Wiza daje możliwość pracy na pełen etat w dowolnym zawodzie, ale nie dłużej niż 6 miesięcy u jednego pracodawcy. Posiadając wizę Work&Holiday można także studiować do 4 miesięcy w dowolnej szkole.
  • O wizę należy aplikować poza Australią.
  • Na opisywanej wizie można wjeżdżać i wyjeżdżać z Australii dowolną ilość razy w ciągu dwunastu miesięcy jej ważności. Wizę Work&Holiday można otrzymać tylko raz w życiu.
  • UWAGA: od listopada 2016 roku posiadacze wizy Work&Holiday mogą starać się o przedłużenie jej na kolejny rok. Aby to zrobić, należy przez 90 dni pracować na mało zaludnionych terenach Australii, powyżej Zwrotnika Koziorożca.

Wiza pozwalająca na naukę

Marzycie o wyjeździe do Australii na studia lub po prostu szukacie wizy do Australii, która pozwala legalnie pracować, możecie aplikować o tzw. Student Visa, potocznie zwaną „wizą studencką”.

  • „Wiza studencka” nie jest przeznaczona tylko dla studentów w polskim rozumieniu tego słowa. To wiza dla wszystkich, którzy chcą pobierać jakąkolwiek naukę (w tym wybrać się na kurs językowy) w Australii.
  • Przy tej wizie możecie pracować do 20 godzin tygodniowo.
  • Nie jest to wiza turystyczna, ani wiza „Zwiedzaj i Pracuj”, choć wiele osób traktuje ją jako „Studiuj, Pracuj, Zwiedzaj i Emigruj”.

Wszystkie aktualne informacje o wizach znajdziecie na australijskiej stronie Urzędu Imigracyjnego https://immi.homeaffairs.gov.au